۵ مرحله نوشتن مقاله علمی پژوهشی در کوتاه‌ترین زمان ممکن

5 مرحله نوشتن مقاله علمی پژوهشی در کوتاه‌ترین زمان ممکن
  • ۵ مرحله نوشتن مقاله علمی پژوهشی در کوتاه‌ترین زمان ممکن : مقاله به عنوان شیوه‌ای برای بیان جزئیات داده‌هایی است که شما به واسطه انجام تحقیقات علمی آن‌ها را جمع‌آوری کرده‌اید. شما می‌توانید به واسطه مقاله علمی نظر خود را در رابطه با تجزیه و تحلیل و تفسیر داده‌های به دست آمده در اختیار دیگران قرار دهید. مقالات پرمخاطب‌تر مانند مقالات isi در ایفای این نقش بهتر عمل خواهند کرد. نوشتن مقاله دارای اصول و قوانینی می باشد که در این مقاله به بیان ۵ مرحله نوشتن مقاله علمی پژوهشی در کوتاه‌ترین زمان ممکن می پردازیم . پس تا نتهای مقاله همراه ما باشید:

    نحوه نوشتن مقاله علمی پژوهشی

    مراحل مقاله نویسی برای چاپ مقاله علمی پژوهشی دارای الگو و استانداردهای مشخصی است که با سایر نوشته‌های علمی و غیر علمی متفاوت است. برای برقراری ارتباطات صحیح تسلط به استفاده از زبان انگلیسی امری ضروری است تا بتوان گزارشات تحقیقات انجام شده را بدون ابهام و به زبان ساده در اختیار دیگران قرار داد. مقالات علمی پژوهشی بایستی به زبان کاملا ساده، واضح و مختصر نوشته شده باشند تا خوانندگانی با سوابق تحصیلی و مطالعاتی مشابه با نویسنده، به راحتی بتوانند کار و نحوه انجام دادن آزمایشات را درک کنند؛ ممکن است آن‌ها بخواهند نتایج را بازسازی کنند یا تحقیقات را گسترش دهند.

    آموزش مقاله نویسی علمی پژوهشی برای مبتدیان

    با وجود اینکه ممکن است مجلات مختلف علمی دارای الگو و قالب خاصی برای نوشتن مقاله باشند، یک فرمت کلی برای طریقه نوشتن مقاله را که برای اکثر مجلات قابل استفاده باشد، می‌توان به صورت زیر تعریف کرد:

    موضوع مقاله

    • چکیده

    • مقدمه

    • روش تحقیق

    • نتایج

    • بحث و تجزیه و تحلیل

    • نتیجه گیری

    • منابع

    5 مرحله نوشتن مقاله علمی پژوهشی در کوتاه‌ترین زمان ممکن

    5 مرحله نوشتن مقاله علمی پژوهشی در کوتاه‌ترین زمان ممکن

    موضوع مقاله علمی پژوهشی

    در مراحل مقاله نویسی هر مقاله علمی بایستی دارای عنوان مناسبی باشد که به طور صحیح تحقیقات انجام گرفته شده در متن مقاله را توصیف کند. نام مقاله بایستی به گونه‌ای انتخاب شود که خواننده با دیدن نام مقاله، متوجه اقدامات کلی انجام شده و مسئله اساسی تحقیقات شود و نیازی به مطالعه کل مقاله برای معرفی کار نداشته باشد. به عنوان مثال عنوان “اثرات روشنایی و دمای هوا بر افزایش جمعیت باکتری‌ها”، عنوان مناسبی تلقی می‌شود.

    برای اینکه نام مناسبی برای مقاله خود انتخاب کنید می‌توانید از کلمات کلیدی خود استفاده کنید. چند کلمه کلیدی (مثلا سه عدد) را انتخاب کرده و در سایت‌های معتبر مقالات از قبیل Scopus یا Sciencedirect آنها را جستجو کنید. با این جستجو می‌توانید عناوین مقالات مرتبط را دیده و از آنها برای عنوان مقاله خود کمک بگیرید.

    چکیده مقاله علمی پژوهشی

    در بخش چکیده، مختصری از کل مقاله به شکل ساده بیان می‌شود. چکیده چیزی فراتر از خلاصه متن یک مقاله است؛ خلاصه بازنویسی شده کل متن در جملات کوتاه‌تر و برای کسانی است که قبلاً متن را مطالعه کرده‌اند، در حالی که چکیده مختصری از گزارشات تحقیق است که مناسب افرادی است که متن را مطالعه نکرده‌اند و قصد دارند در رابطه با ادامه مطالعه آن تصمیم بگیرند. با این وجود چکیده نمی‌تواند جایگزین مناسبی برای کل متن اصلی باشد.

    چکیده بایستی در حدود ۲۵۰ کلمه را در خود بگنجاند که شامل اهداف تحقیق، مواد عمومی، روش تحقیق، نتایج خلاصه شده و نتیجه گیری نهایی است. در متن چکیده نباید اطلاعاتی اضافه بر اطلاعات متن اصلی تحقیق آورده شود. می‌توانید چند مقاله مشابه یافته و از روش چکیده‌نویسی آنها الگو برداری کنید.

    الگوی نگارش چکیده در مقاله به چه صورت می باشد؟

    جمله اول چکیده معمولا کلیت فرآیند اصلی است. جمله دوم هم فرآیند‌های انجام شده برای رسیدن به نتیجه را بیان می‌کند، بعد از آن می‌توان روش را به شکل کامل‌تری بیان کرد و یا وارد نتایج شد، پس از آن نیز ادامه نتایج و در نهایت نتیجه‌گیری به صورت کلی بیان می شود. یک راه ساده برای نوشتن چکیده، برگزیدن قسمت‌های مهم هر بخش تحقیق و گنجاندن آن‌ها در قالب کلماتی است که به طور مختصر کل مقاله را شرح دهد.

    5 مرحله نوشتن مقاله علمی پژوهشی در کوتاه‌ترین زمان ممکن

    5 مرحله نوشتن مقاله علمی پژوهشی در کوتاه‌ترین زمان ممکن

    مقدمه مقاله علمی پژوهشی

    قسمت مقدمه از مراحل مقاله نویسی به منظور معرفی مسئله اصلی مورد تحقیق و انگیزه‌های رفع مشکل مذکور نگارش می‌شود. این بخش بایستی اطلاعات کافی را در اختیار خواننده قرار دهد به نحوی که خواننده کار شما را مورد تمجید قرار دهد و برای خواندن ادامه متن مشتاق گردد. پاراگراف اول مقدمه معمولا میزان کاربرد روش و یا مواد مورد استفاده را بیان می‌کند.
    یک استراتژی مفید برای نگارش این بخش از مراحل مقاله نویسی شروع از مسئله و طرح کلی و رسیدن به موضوع مقاله است. با این وجود این بخش نباید چندان طولانی گردد و گسترش یابد و در نگارش آن باید به این مسئله توجه کنید که مخاطب متن شما فردی با اطلاعات مشابه شما است. تنها نکات اصلی را برشمارید و به سرعت و بدون مقدمه به اصل موضوع اشاره کنید.

    الگوی نگارش مقدمه در مقاله به چه شکل می باشد؟

    برای شروع این بخش می‌توانید در مورد کاربرد فرآیند یا مواد مورد استفاده در پژوهش مطالبی بیان کنید. مثلا با جمله‌ای مانند: “فولادهای آلیاژی استحکام بالا به شکل گسترده‌ای در صنایع نفت، گاز، پتروشیمی و خودروسازی به کار می‌روند.” پس از آن می توانید به روش فرآیند اشاره کنید، مثلا: “یکی از مهمترین روش‌های اتصال دائمی این نوع آلیاژها استفاده از روش‌های جوشکاری ذوبی و فرآیندهای جوشکاری دقیق از جمله جوشکاری لیزری می‌باشد.” البته این جملات را می‌توانید گسترده‌تر بیان کنید و یک پاراگراف را به آن اختصاص دهید. در پاراگراف بعدی می توانید وارد پیشینه پژوهش شوید.

    در پاراگراف آخر مقدمه کلیت کار خود را بیان کرده و اهمیت و نوآوری آن را بدون اینکه اغراق کنید، توضیح دهید. این قسمت را احتمالا داوری مطالعه خواهد کرد که در زمینه علمی شما بسیار با تجربه و صاحب نظر است، بنابراین در صورتی که بیش از حد از کار خود تعریف و تمجید کنید احتمال رد شدن مقاله وجود دارد. همچنین بسیار مهم است که به شکل واضح و مشخص به نوآوری (Novelty) مقاله خود اشاره کنید. پاراگراف آخر مقدمه از مهمترین بخش‌های هر مقاله‌ای است و داوران به شکل ویژه‌ای به آن توجه می‌کنند.

    روش تحقیق

    این بخش مربوط به زمان، مکان و چگونگی انجام تحقیقات است. محقق در این بخش از مراحل نوشتن مقاله، طرح تحقیقاتی، لوازم مورد نیاز، روش جمع‌آوری اطلاعات و کنترل نتایج را در اختیار مخاطب قرار می‌دهد. مثلا می‌توانید مواد استفاده شده و ابعاد آنها را بیان کنید. پس از آن می‌توانید دستگاه‌های استفاده شده را معرفی کنید و در ادامه آن، فرآیند و روش کار را به شکل دقیق و کامل بیان کنید.

    5 مرحله نوشتن مقاله علمی پژوهشی در کوتاه‌ترین زمان ممکن

    5 مرحله نوشتن مقاله علمی پژوهشی در کوتاه‌ترین زمان ممکن

    نتایج

    در این بخش نویسنده به کمک جدول‌ها، تصاویر و نمودارهای مختلف نتایج کسب شده از هر آزمایش را در اختیار خواننده قرار می‌دهد و توضیحی در رابطه با معنی این نمودارها و تجزیه و تحلیل نتایج ارائه نمی‌دهد. معمولا این بخش بیشترین تعداد صفحات مقاله را شامل می‌شود. گسترده و وسیع بودن این بخش به چاپ شدن مقاله کمک می‌کند.

    بحث و تجزیه و تحلیل

    در این قسمت نویسنده توضیحات بیشتری در رابطه با نتایج به دست آمده، همبستگی متغیرها و تفسیر آن‌ها در اختیار خواننده قرار می‌دهد. در این قسمت نویسنده بایستی علت هرگونه انحراف از نتایج مورد انتظار و یا نتایج تحقیقات پیشین را برای مخاطب توضیح دهد.

    نتیجه گیری

    در طریقه نوشتن تحقیق بایستی نحوه نتیجه گیری کلی را در نظر داشت. در این قسمت نویسنده بایستی بتواند به سادگی نتیجه کلی حاصل از تحقیق، معنای آن و تفسیر خود از نتایج به دست آمده را برای خواننده متن ارائه کند.

    می‌توانید نتایج خود را به شکل بند به بند نیز بنویسید. جمله اول این بخش هم معمولا به معرفی کل کار می پردازد.

    منابع

    در این قسمت نویسنده بایستی لیستی از تمامی منابعی که در نگارش مقاله به آن‌ها استناد کرده است، تهیه کرده و در انتهای مقاله خود آن را درج کند. استفاده از هرگونه داده، تصویر، نمودار و غیره از مقالات علمی دیگر بدون اشاره به نام آن در لیست منابع، نوعی سرقت علمی به شمار می‌رود.
    از تعداد زیادی منبع جدید (مثلا با سال های انتشار بالاتر از ۲۰۱۵) استفاده کنید. چون بررسی سال منابع کار آسانی است، بسیاری از داوران به منابع توجه ویژه می‌کنند و از این طریق به نو و جدید بودن کار پی می‌برند.

    در صورتی که اکثر رفرنس‌های شما متعلق به قبل از ۲۰۱۰ باشند این دید در داور ایجاد می‌شود که این موضوع قدیمی شده و دارای ارزش پایینی برای جامعه علمی است.

    همچنین، تعداد منابع پایین (مثلا زیر ۱۰ عدد) این دید را ایجاد می‌کند که محقق به طور کامل حوزه علمی خود و تحقیقات انجام گرفته در این زمینه را نمی‌شناسد.

    بنابراین سعی کنید از تعداد نسبتا زیادی منبع استفاده کنید (مثلا حداقل ۲۵ عدد) و نیمی از آنها بالای ۲۰۱۰ باشند و حداقل ۷-۸ عدد بالای ۲۰۱۵٫

    اگر از کتابی در مقاله استفاده شده باشد، به نسخه جدیدتر کتاب ارجاع دهید تا مدرن‌تر باشد. مقالات چاپ شده در زمینه خود را بررسی کنید و به دید درستی از تعداد رفرنس‌های معمول آنها پی ببرید. برخی از داوران هستند که یک حداقل تعداد رفرنس در ذهن خود دارند (مثلا ۲۰ عدد) و به مقالاتی که تعداد رفرنس‌های آنها پایینتر از این عدد باشد توجه نمی‌کنند.

    5 مرحله نوشتن مقاله علمی پژوهشی در کوتاه‌ترین زمان ممکن

    5 مرحله نوشتن مقاله علمی پژوهشی در کوتاه‌ترین زمان ممکن

    ۵ مرحله نوشتن مقاله علمی پژوهشی در کوتاه‌ترین زمان ممکن برای چاپ مقاله

    سریع نوشتن به این معنا نیست که در نوشتن افت کنید اگر به ۵ مرحله نوشتن مقاله علمی پژوهشی در کوتاه‌ترین زمان ممکن زیر توجه کنید حتی می‌توانید در ۲۰ دقیقه یک مقاله خبری شروع و تمام کنید. بدون اینکه کیفیت را قربانی کنید.

    توجه کنید که مقالات علمی، تحقیقاتی و پژوهشی هیچ‌گاه در ۲۰ دقیقه نوشته نمی‌شوند اینگونه مقالات نیازمند تحقیقات زیاد، انجام آزمایشات، کار با نرم افزار ها و تحلیل داده و غیره هستند که حتی ممکن است ماه‌ها و سال‌ها طول بکشد ولی با این مراحلی که برای شما بیان می کنیم می توانید زمان نوشتن آن را کاهش دهید.

    ۱٫ یک لیست ایده تهیه کنید

    هنگامی که ایده های مختلفی به شما الهام شد ، آن‌را در یک نوت بوک یا یک فایل کلمه ای ضبط کنید. برای بسیاری از وبلاگ نویسان و سازندگان محتوا، پیدا کردن موضوع برای نوشتن نیمی از زمان طول می‌کشد. نگه داشتن لیست ایده ای، به شما امکان می دهد وقتی آماده نوشتن هستید به سرعت وارد یک پست جدید شوید.

    ۲٫ بگذارید ایده‌های شما رشد کند

    اگر سعی کنید خود را مجبور کنید که بلافاصله از اطلاعات خود ایده خاصی به دست بیاورید، نتیجه درخشانی نخواهید گرفت. اجازه دهید آن موضوع برای چند روز در فکرتان حلاجی شود آنوقت می‌توانید ایده‌های جدیدی را بوجود بیاورید و هنگامی که برای نوشتن آماده شدید ، تمام اطلاعات مورد نیاز خود را از قبل تهیه کنید.

    ۳٫ قبل از شروع ویرایش کنید

    شما در این مرحله احتمالا ایده های زیادی به دست آورده‌اید ، بنابراین زمان آن رسیده است که شروع کنید. هر ایده حمایتی را که متناسب با موضوع اصلی مقاله نباشد، حذف کنید. به یاد داشته باشید، ما در مورد نحوه نوشتن مقاله در ۲۰ دقیقه صحبت می کنیم، نه حماسه.

    ۴- از نقاط قوت استفاده کنید

    امتیازهای شماره گذاری شده مانند “۱۰ راه برای …” ، می تواند نوشتن مقاله را از نظر سازمانی بسیار ساده تر کند زیرا دیگر لازم نیست که مفهوم را از یک ایده به ایده دیگر انتقال دهید. فایده مهم این است که خوانندگان لیست را دوست دارند؛ اینگونه جست وجو کردن برای آن‌ها آسانتر هستند.

    ۵٫ کوتاه نگه دارید

    اگر می خواهید مقاله را در ۲۰ دقیقه به پایان برسانید ، سعی کنید آن را زیر ۵۰۰ کلمه نگه دارید. احساس نکنید که از محتوای با کیفیت استفاده می کنید، مقاله شما فقط در حدود ۵۰۰ کلمه است اما اطلاعات کلانی دارد.
    اگر احساس میکنید جایی گیر کرده اید ، سعی نکنید کلمات را مجبور کنید.

    مقاله را ذخیره کنید و برای مدتی روی چیز دیگری کار کنید. بعد از گذشت مدتی، دوباره نوشته را باز کنید. چند ایده را برای رسیدن به ایده‌های خود اختصاص دهید. این صرفه جویی در وقت است.
    معمولا وقتی لیست ایده های خود را جستجو می کنید، بهترین گزینه ها را بعدا ذخیره کنید زیرا فکر می کنید نوشتن آن‌ها ساده‌تر خواهد بود.
    نباید بعداً پس انداز کنید، زیرا می‌خواهید هم اکنون در وقت خود صرفه جویی کنید. مقالاتی را که می‌دانید به راحتی به دست می‌آورید انجام دهید و از آن زمان نهایت استفاده را ببرید.

     

    میانگین امتیازات ۵ از ۵
    از مجموع ۲۶ رای
    3/5 (5 نظر)